<\/span><\/h3>\nZacznijmy od kaczki, bo to z ni\u0105 chyba wszyscy mamy najwi\u0119cej do\u015bwiadcze\u0144, zar\u00f3wno pozytywnych, jak i negatywnych. Kluczem do sukcesu jest spos\u00f3b pieczenia<\/b>, dla kaczki najbardziej odpowiedni jest tzw. pieczenie “na sucho”, czyli w piekarniku, z braku wilgoci. Aby uzyska\u0107 chrupi\u0105c\u0105 sk\u00f3rk\u0119, warto stosowa\u0107 technik\u0119 “pudrowania” – przed pieczeniem kaczk\u0119 posypujemy m\u0105k\u0105 ziemniaczan\u0105 lub pszenn\u0105, co sprawia, \u017ce sk\u00f3rka staje si\u0119 bardziej chrupi\u0105ca. Innym popularnym sposobem na uzyskanie smakowitej kaczki jest jej faszerowanie. By\u0107 mo\u017ce nigdy wcze\u015bniej nie pr\u00f3bowali\u015bcie takiego po\u0142\u0105czenia, ale co powiecie na faszerowanie kaczki morelami<\/b>?<\/p>\n<\/span>Amur jak przyrz\u0105dzi\u0107, aby pozby\u0107 si\u0119 niechcianych zapach\u00f3w?<\/span><\/h3>\nAmur to ryba s\u0142odka, jednak nie ka\u017cdy zdaje sobie z tego spraw\u0119. To z tego powodu mo\u017cna czasem spotka\u0107 si\u0119 z opiniami, \u017ce amur \u015bmierdzi mulem lub traw\u0105. Aby pozby\u0107 si\u0119 nieprzyjemnych zapach\u00f3w, wymaga on w\u0142a\u015bciwego przygotowania. Warto uprzednio zamarynowa\u0107 mi\u0119so w zawiesinie z mleka, soli i przypraw<\/b> na co najmniej godzin\u0119, a potem dok\u0142adnie je osuszy\u0107. Dalsze mo\u017cliwo\u015bci przyrz\u0105dzenia amura to mi\u0119dzy innymi grillowanie, sma\u017cenie na patelni czy gotowanie w wywarze warzywnym. Ja osobi\u015bcie zawsze stawiam na grillowanego amura z warzywami<\/b> \u2013 to po prostu co\u015b, czego nie spos\u00f3b nie polubi\u0107!<\/p>\n<\/span>Bataty jak przyrz\u0105dzi\u0107, \u017ceby nie by\u0142y md\u0142e?<\/span><\/h3>\nBataty, cho\u0107 s\u0142odkie i zdrowe, mog\u0105 by\u0107 tak\u017ce nieco \u2026 md\u0142e. Dlatego warto szuka\u0107 prostych, a zarazem efektywnych sposob\u00f3w na ich urozmaicenie. Nie oszukujmy si\u0119, bataty smakuj\u0105 najlepiej podane jako frytki<\/b>! Przygotowanie ich jest dziecinnie proste, wystarczy pokroi\u0107 obrane bataty na cienkie s\u0142upki, posypa\u0107 ulubionymi przyprawami, doda\u0107 troch\u0119 oliwy z oliwek i w\u0142o\u017cy\u0107 do \u201erozhulaonego\u201d piekarnika na oko\u0142o 30 minut (a\u017c do zrumienienia). Wynik? Bataty, kt\u00f3re zabierz\u0105 Ci\u0119 w kulinarne niebo!<\/p>\n<\/span>Dorada jak przyrz\u0105dzi\u0107, aby nie by\u0142 suche?<\/span><\/h3>\nDorada to synonim luksusu w dziedzinie ryb. Nic dziwnego \u2013 jej mi\u0119so jest subtelne i niesie ze sob\u0105 przyp\u0142yw smak\u00f3w l\u0105dowych i morskich. Dlatego warto zadba\u0107 o to, by dorada nie by\u0142a przez nas zmasakrowana. Aby zachowa\u0107 wilgotno\u015b\u0107 mi\u0119sa i nie wysuszy\u0107 go podczas pieczenia, warto ob\u0142o\u017cy\u0107 ryb\u0119 plastrami cytryny<\/b>, czy te\u017c dodatkowo zawin\u0105\u0107 ca\u0142o\u015b\u0107 w foli\u0119 aluminiow\u0105. Jak to zrobi\u0107? U\u0142\u00f3\u017c ryb\u0119 na folii, a na wierzch po\u0142\u00f3\u017c plastry cytryny, foli\u0119 zawi\u0144 wzd\u0142u\u017c i na ko\u0144cach. Piecz w piekarniku przegrzanym do 180\u2013190 stopni przez oko\u0142o 35 minut.<\/p>\n<\/span>Fl\u0105dra jak przyrz\u0105dzi\u0107, aby smakowa\u0142a jak z nadmorskiej knajpy?<\/span><\/h3>\nPrzek\u0105ska z fl\u0105dry na nadmorskich deptakach to prawdziwy old school. Co powiecie na to, fl\u0105dk\u0119 w charakterystycznym tempura<\/b>? Przygotuj \u201eciasto-k\u0105piel\u201d dla fl\u0105dry poprzez zmieszanie m\u0105ki, soli, jajek i dodanie szapshotu wody gazowanej. Nast\u0119pnie umocz kawa\u0142ki fl\u0105dry i zaraz sma\u017c je na gor\u0105cym oleju (mo\u017ce by\u0107 np. kukurydzianym) a\u017c do zrumienienia. Jednym s\u0142owem \u2013 fl\u0105dra w tempurze, kt\u00f3ra zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy!<\/p>\n<\/span>G\u0105ski jak przyrz\u0105dzi\u0107, aby ka\u017cdy domownik poprosi\u0142 o dok\u0142adk\u0119?<\/span><\/h3>\nTeraz kilka s\u0142\u00f3w o g\u0105skach, kt\u00f3re cho\u0107 s\u0105 mniejsze od kaczek, mog\u0105 gromadzi\u0107 wi\u0119ksze ilo\u015bci t\u0142uszczu. W zwi\u0105zku z tym podczas pieczenia warto mie\u0107 na uwadze, \u017ce t\u0142uszcz g\u0105ski mo\u017ce by\u0107 nieco ci\u0119\u017cki<\/b> do przyswojenia przez nasz uk\u0142ad trawienny. Idealnym sposobem na przyrz\u0105dzenie g\u0105sek, kt\u00f3re b\u0119d\u0105 smakowa\u0142y ka\u017cdemu s\u0105 g\u0105ski pieczone z jab\u0142kami. Wystarczy oczy\u015bci\u0107 i opr\u00f3szy\u0107 g\u0105ski przyprawami, a potem podziurawi\u0107 na brzuchu, wype\u0142ni\u0107 po\u0142\u00f3wkami jab\u0142ek, i upiec w piekarniku a\u017c si\u0119 zarumieni\u0105. G\u0105ski z jab\u0142kami to jedno z da\u0144, kt\u00f3re warto na sta\u0142e wprowadzi\u0107 do kulinarnego repertuaru.<\/p>\n<\/span>Indyk jak przyrz\u0105dzi\u0107, aby nie by\u0142 gumiasty?<\/span><\/h3>\nNa koniec przedstawimy jeden z popularniejszych pomys\u0142\u00f3w na przygotowanie dania z indyka. Podobnie jak wcze\u015bniej, z pomoc\u0105 przychodz\u0105 nam owoce \u2013 tym razem ananasy! Indyk z ananasem to fuzja smak\u00f3w, na kt\u00f3rych \u017cal b\u0119dzie osobom, kt\u00f3re my\u015bl\u0105, \u017ce indyki musz\u0105 by\u0107 suche i gumiaste. Priorytetem jest jednak odpowiednie uprzednie zamarynowanie indyka<\/b> w soku z ananasa, sosie sojowym i przyprawach. Nast\u0119pnie dodatek indyka z marynaty, pokrojonego ananasa, cebuli i papryki, a ca\u0142o\u015b\u0107 dusi\u0107 pod przykryciem do mi\u0119kko\u015bci \u2013 efekt? Indyk, kt\u00f3ry b\u0119dzie smakowa\u0107 jak kr\u00f3l\u2026 niebo w g\u0119bie!<\/p>\n<\/span>Potrawy idealne na ka\u017cd\u0105 okazj\u0119<\/span><\/h3>\nNiniejszy artyku\u0142 przedstawia praktyczne porady, dzi\u0119ki kt\u00f3rym odkryjesz tajniki przyrz\u0105dzania wybranych potraw \u2013 od soczystej kaczki, przez delikatn\u0105 dorad\u0119, po aromatyczne g\u0105ski. Dowiedz si\u0119, jak zrobi\u0107 niezwyk\u0142e faszerowanie kaczki<\/b> morelami oraz jak pozby\u0107 si\u0119 niechcianych zapach\u00f3w amura, sprawiaj\u0105c, \u017ce b\u0119dzie smakowa\u0107 wybornie. Naucz si\u0119 przyrz\u0105dza\u0107 bataty tak, aby nie by\u0142y md\u0142e, a tak\u017ce jak uchroni\u0107 dorad\u0119 przed wysuszeniem. Przekonaj si\u0119, jak przygotowa\u0107 fl\u0105dr\u0119, by smakowa\u0142a jak z najlepszej nadmorskiej knajpy, i jak zadowoli\u0107 nawet najbardziej wybredne podniebienia przyrz\u0105dzaj\u0105c delikatne g\u0105ski. Na koniec, pozyskaj receptur\u0119 na smakowitego indyka z marynat\u0105 i ananasem, dzi\u0119ki kt\u00f3rej nie b\u0119dzie gumiasty ani suchy. Ta kompilacja porad sprawi, \u017ce potrawy zebranych tu przepis\u00f3w b\u0119d\u0105 nie tylko smaczne, ale i niezapomniane!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"Ka\u017cdy mi\u0142o\u015bnik dobrego jedzenia wie, \u017ce odkrywanie nowych smak\u00f3w i technik kulinarnej mo\u017ce by\u0107 fascynuj\u0105ce. Warto zatem przyjrze\u0107…\n","protected":false},"author":1,"featured_media":3882,"comment_status":"","ping_status":"","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"csco_singular_sidebar":"","csco_page_header_type":"","csco_page_load_nextpost":"","csco_post_video_location":[],"csco_post_video_url":"","csco_post_video_bg_start_time":0,"csco_post_video_bg_end_time":0,"footnotes":""},"categories":[231,232,219],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/resmedica.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3883"}],"collection":[{"href":"https:\/\/resmedica.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/resmedica.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/resmedica.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/resmedica.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3883"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/resmedica.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3883\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/resmedica.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3882"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/resmedica.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3883"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/resmedica.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3883"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/resmedica.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3883"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}